Sotka-talomallisto on suunniteltu Hymykodit rakennuskonseptin asumisen filosofian pohjalta. Näitä ovat mm. tilaratkaisujen mahdollistamana rento yhdessä olo, avoimmuus ja aitojen materiaalien arvostus. Koti, jota on helppo ylläpitää ja jossa arjen perustoimet hoituvat vaivatta.  Koti joka sopii erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin.

Näin ollen pohjaratkaisun toiminnallisuus sekä tilojen käyttötarkoituksen muunneltavuus ovat avaintekijöitä.

Sotkamalliston CLT-talot sisältävät myös ratkaisuja, jotka kohottavat asumisen tasoa. Halusin suunnitella kodin jossa suunnittelun ratkaisut luovat totuttuun normitasoon  verrattuna  lisäarvoa. Ylellisyyttä lisäävät isot liukuovet ruokailutilasta terassille, laadukkaat pintamateriaalit sekä valaistuksen epäsuorat ratkaisut ja harmoniset sisustuskokonaisuudet. 

Tilasuunnittelun peruskivet

Hymykotien Sotka malliston arkkitehtisuunnittelusta voisin nostaa muutaman painopisteen esille:

  1. Sotka-talomalliston pääoven kokonaisleveys karmeineen on 110 cm,  se on siis 20cm normaalia leveämpi ovi. Tämä lisäleveys helpottaa kalusteiden sisäänkantoa ja lisää arvokkuutta talon julkisivuun. Suomessa ulko-oveen kiinnitetään aika vähän huomiota, vaikka se viestii jo ulkoa kodin sisätilojen tunnelmasta.

    Myös sisäovien suunnitteluun ja valintaan on paneuduttu huolella. Kuhunkin sisustuskokonaisuuteen on suunniteltu oma ovimallisto, jotka valmistetaan mittatilaustyönä suomalaisella ovitehtaalla.

  2. Ikkunat ja ovet on sijoitettu niin, että huoneiden kalustaminen monella tapaa on mahdollista. Usein ikkunoiden koko ja sijoittelu hankaloittaa kalustamista ja näin tilan käyttömahdollisuudetkin rajoittuvat. Ikkunoiden sijoittelulla ja mitoituksella luodaan myös julkisivuun mielenkiintoa ja rytmiä.
  3. Talon ulkoterassit ovat mahdollisimman laajat. TaloSotka 100:ssa terassialaa on yhteensä 34 m²  ja TaloSotka 120 sekä Sotka153,5 terassia on yli 40m²!
  4. Kylpyhuoneesta ja saunasta pääsee suoraan ulos takaterassille vilvoittelemaan.
  5. Tilava, erillinen WC . Lisäksi toinen, pesutilojen yhteydessä oleva WC on mahdollista eriyttää lisäämällä väliseinät. Tämä muutos voidaan toteuttaa jo tilausvaiheessa.

Käydäänpä seuraavaksi talojen huonetilat läpi hiukan tarkemmin. Talo Sotka 100:ssa ja 120:ssa huonejako on seuraavanlainen: eteinen, avokeittiö yhdistettynä ruokailutilaan ja olohuoneeseen, kolme makuuhuonetta, joiden yhteydessä joko kaapistot tai vaatehuone, kodinhoitohuone, kaksi wc:tä, sauna sekä kylpyhuone, jossa kaksi suihkua. Kokonaisuuden kruunaavat ulkoterassi ja patio. TaloSotka153,5 ensimmäisen kerroksen pohjaratkaisu on sama kuin 120:ssa, sen lisäksi yläkerrassa on yli 33m² asuintilaa.

 

Tutustu Sotka-talojen pohjapiirustuksiin:

Eteinen

Eteinen on niin leveä, että siihen mahtuu kerralla useampikin henkilö ja lemmikitkin. Sisääntulossa on säilytystilaa vaatteille ja kengille, tyylikkäästi ja huomaamattomasti liukuovien takana. Talo Sotka 100:n eteiskaapiston leveys on 2,1 metriä, taloSotka 120 sekä Sotka153,5:n kaapiston leveys on huimat 4,2 metriä. Olohuoneen isojen lasipintojen myötä eteisestä avautuu kutsuva näkymä suoraan terassille ja takapihalle. Myös  takka näkyy hieman. Sisäkatto on viisto, ja se nousee eteisestä kohti olohuoneen ulkoseinää.

Oleskelualue

Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat kaikki yhtenevää avointa tilaa, joka houkuttelee viettämään aikaa yhdessä.  Lattian  pintamateriaali on  yhtenäinen alkaen eteisestä jatkuen olohuoneeseen ja keittiö-ruokailutiloihin. Se luo ehyen pohjan sisustukselle, jonka rinnalle on helppo rakentaa muut sisustusvalinnat. Yhtenäinen lattiapinta helpottaa myös siivoamista:)

Valitsimme keittiötoimittajaksi Puustellin. Keittiö on muodoltaan selkeä ja kalusteiden/koneiden sijoittelu käyttäjäystävällistä. Keittiön suunnittelusta tarkemmin omassa blogipostauksessa myöhemmin.

Ruokailutila sijaitsee keittiön yhteydessä ja sen paikka on visuaalisesti herkullinen. Ruokapöytä voidaan sijoittaa ikkunan eteen ja sen ääressä on tilaa isommallekin vierasporukalle.

Olohuone on osa kokonaisuutta mutta kuitenkin kalustusratkaisuilla ja vaikkapa isolla matolla erotettavissa omaksi alueekseen. Jos haluat takan, se sijoittuu upeasti omalle, sille varatulle seinälle, jossa se saa ansaitsemansa huomion, eikä se näin kilpaile vaikkapa TV:n kanssa.

Terassin liukuovet

Keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilan yhtenevän, avaran ilmeen kruunaa ikkuna- ja liukuoviratkaisu, joka mahdollistaa suoran kulkuyhteyden olohuoneesta terassille ja sitä kautta omalle takapihalle. Liukuovi kokonaisuuteen kuuluu kaksi kiinteää ikkunaa sivuilla, joiden välissä keskellä on kaksi sivuille avautuvaa liukuovea. Avaamalla liukuovet saadaan noin kahden metrin kulkuaukko. Ikkunoiden ja liukuovien kokonaismitta on 4,2 metriä.

Sauna ja pesuhuone

Ehdoton tavoite oli, että pesutiloista syntyy suora kulkuyhteys ulos terassille ja pihalle vilvoittelemaan tai vaikkapa paljuun rentoutumaan saunomisen yhteydessä. Sisäänkäynti suoraan takapihalta pesuhuoneeseen ja wc-tilaan helpottaa myös vaikkapa kurakeleillä. En myöskään halunnut, että pesutiloihin joutuisi kulkemaan olohuoneesta tai keittiöstä tai kodinhoitohuoneen läpi.
Sauna on kooltaan ja sisämitoiltaan sellainen, että sinne mahtuu hyvin neljästä kuuteen henkeä yhtä aikaa. Saunan ja suihkutilojen väliseinäratkaisuna päädyimme kokolasiseen seinään, jonka sävyn asukas voi valita. Suihkuja on kaksi ja tilaa peseytymiselle on mitoitettu reilusti. Suihkutila rajautuu kevyillä lasiseinäkkeillä muusta tilasta. Peseytymistilojen sisäänkäynnin yhteyteen on varattu tilaa istuinpenkille sekä pyyhekoukuille. Sauna- ja pesutilojen suunnittelustakin kerron tarkemmin toisessa blogikirjoituksessa.

Sotka100 pohjakuva, sauna ja pesuhuone ratkaisut

Kodinhoitohuone

Kodinhoitohuoneen/teknisen tilan sijoittelu pohjaan oli myös aikamoisen pyörittämisen takana. Kodinhoitohuoneen pyrin sijoittamaan niin, ettei sen läpi kuljeta kylpyhuoneeseen  ja se lopulta onnistui tässäkin talossa.

Tekninen tila vaatii riittävästi tilavarausta sinne asennettavien järjestelmien takia. Talo Sotka mallissa vaatimus oli minimissään 180 cm (iv-kone, lto-kone, lämmitys, sähköpääkeskus, lattialämmityksen jakotukit, talokaapeloinnin vaatimat varaukset ym.).  Tässä ratkaisussa tilaa on koko seinällinen eli 210 cm. Tekniseen tilaan tulevat laitteet jäävät katseilta piiloon liukuovien taakse. Ovien taakse jää myös hiukan tilaa vielä esimerkiksi pyykin kuivatukseen tai vaikkapa silityslaudan ja siivousvälineiden säilytykseen, jolloin näille ei tarvitse varata paikkaa muualta. Teknisen tilan mitoituksessa ja tilankäytössä on kuitenkin muistettava se, että lämmitysmuodon ja muiden teknisten laitteiden ja niiden määrän mukaan selviää lopulta talokohtaisesti,  kuinka paljon tilaa tarvitaan tekniikalle.

Kodinhoitohuoneen toinen seinä on varattu pyykkihuollolle. Sen lopulliseen kalustukseen on muutama vaihtoehto, joista voi päättää itselleen sopivimman. Ainoastaan pyykkikaapin ja pyykinpesukoneen/pesutornin paikka on lukittu, jotta tilaan saadaan tuotua varmasti oikeille paikoilleen vesi, viemäröinti ja sähkö. CLT-massiivirakenteen kyseessä ollessa nämäkin yksityiskohdat on suunniteltu ja mitoitettu valmiiksi, jotta työstöt tekniikalle ovat oikeilla paikoillaan.

 

WC

Erillinen wc on kodissa melkeinpä must. Se sijoittui pohjakuvassa makuuhuoneiden ja sisääntulon läheisyyteen. Sotka100 kodissa WC:n ja kodinhoitohuoneen väliovena on liukuovi.

Sotka 120:n erillisessä wc:ssä on makuuhuoneen vastaisella seinällä ylhäällä ikkuna, joka tuo luonnonvaloa tilaan.

Toinen wc sijoittuu Sotka taloissa kylpyhuoneen yhteyteen, niin kuin hyvin usein pohjaratkaisuissa on. Jos wc joudutaan sijoittamaan pesutilojen yhteyteen, pyrin mahdollistamaan sen, että tilan saa haluttaessa erilliseksi. Näin esimerkiksi taloSotka mallistossa kylpyhuoneessa olevan wc –tilan mitoitus (ikkunoiden, ovien sijoittelu sekä wc-kalustus ja valaistus) on suunniteltu, jotta se  mahdollistaa väliseinien tai tilanjako-ovien sijoittamisen. Talo Sotka 100:n wc:n allaskalusteen edessä on ikkuna, joka tuo tilaan runsaasti luonnonvaloa.

 

Asuintilat

Sotka talomalliston taloissa on kolme makuuhuonetta (Talo 153,5:ssa on neljä, talo 190 viisi), joita suunnitteluvaiheessa käsittelin enemmän asuintiloina kuin makuuhuoneina. Tilojen käyttötarve voi olla eri elämäntilanteessa muutakin kuin makuuhuone, vaikkapa työhuone, vierashuone, mediahuone tai ylellisen kokoinen säilytys – ja pukeutumistila.

Jos tarvetta kolmelle makuuhuoneelle ei ole, voidaan makuuhuoneiden välinen seinä poistaa kokonaan. Tästä tarkemmin erillisessä blogipostauksessa, jossa kerron myös  mihin kaikkiin ratkaisuihin pystyt vaikuttamaan.

Mitä on CLT?

Haluatko tietää lisää?

Piditkö kirjoituksesta? Tutustu myös:

Uutiset: Sotkan CLT-talot valmiit

Uutiset: Sotkan CLT-talot valmiit

Nyt voin ilolla kertoa että Sotka 100 CLT mallitalot ovat valmistuneet, tervetuloa tutustumaan  Ensimmäisenä valmistuneen talon sisäpuolen sisustus toteutettiin Royal-sisustusteeman mukaan. Lopputuloksesta olemme todella ylpeitä. Rakentamisen aika on ollut...

Pin It on Pinterest