Cross Laminated Timber (CLT) on uudenajan puurakentamista

Miltä kuulostaisi, jos saisit terveellisen ja hengittävän kodin ilman työmaalla tapahtuvia muutoksia ja veivaamista? Ristiinliimatun massiivipuun CLT:n ja sen vaatiman rakennustekniikan avulla se on mahdollista.

Cross Laminated Timber (CLT) mahdollistaa terveellisen, ekologisen ja hengittävän kodin – puusta ristiinliimattu materiaali ei vaadi esimerkiksi muovia osana rakentamista. Rakennusteknisesti CLT on vahva ja jämäkkä, tasalaatuinen materiaali, joka ei erillisiä tukimateriaaleja kaipaa. Ristiinliimatun massiivipuun ominaisuudet tuovat mahdollisuuksia tehostaa myös rakennusprojektia: materiaalin valmistus pakottaa muuttamaan rakentamisen painopisteen suunnitteluun – tämä tarkoittaa helpompaa raksa-aikaa sinulle!

”CLT on Suomessa verrattaen uusi rakennusmateriaali ja tekniikka. Euroopassa CLT-rakentamista on ollut jo parikymmentä vuotta, se on hyvinkin yleinen vaihtoehto kivitaloille ja perinteiselle puurakentamiselle tai sekarunkoiselle talolle. Meille suomalaisille  puu on perinteisesti ollut tärkeä elementti asumisessa. Näen että CLT-rakentamisessa on  kyse parannellusta uudenajan puurakentamisesta, joka myös muuttaa rakentamisen kulttuuria.”

Heli Hämeenniemi, toimitusjohtaja, Hymykodit Oy

Mitä on CLT – Cross Laminated Timber?

CLT- massiivipuulevy on ristiinliimattua puuta, yleensä mäntyä tai kuusta. Näkyvän pinnan puulaji voi olla  myös valittavissa. Vahvuudeltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan CLT haastaa betonin, teräksen ja kiven. CLT levy kootaan liimaamalla formaldehydivapaalla liimalla yhteen sahatavarakerroksia. Kerroksia on yleensä 3-8. Liimaamisen jälkeen levyt siirtyvät puristukseen. Suomessa asuntorakentamisessa yleensä käytetyn CLT-levyn koko on korkeutta 3,2 metriä ja pituus 12 metriä. Elementtien paksuus vaihtelee 6 – 30 senttimetrin välillä. Hymykodit käyttää rakennuksissaan kotimaista puuta, jonka massiivilevyiksi työstää kuhmolainen CrossLam.

CLT-puupinta

Ekologinen ja ympäristöystävällinen materiaali

CLT:n valmistuksessa hukkapuun osuus on pieni ja puutalojen rakennusmateriaalin tuottaminen vie vähemmän energiaa.  Rakentamisvaiheessa syntyy pieniä määriä puujäämää, joka voidaan kierrättää tai hyödyntää polttamalla. CLT:n hiilijalanjälki on pieni. Puu sitoo kasvaessaan ympäristön hiilidioksidia ja se säilyy varastoituneena puurakenteessa. Koti puusta  on siis ympäristömme kannalta merkittävä hiilinielu sekä hiilivarasto.

Rakennusteknisesti monipuolinen ja turvallinen

CLT on rakenteeltaan stabiili ja kantava . Vahvuutensa takia sen jänneväli antaa mahdollisuudet laajoille aukotuksille. Parvekkeet, katokset ja erilaiset ulokkeet voidaan toteuttaa ilman massiivisia tukirakenteita sekä isot ikkuna- ja oviaukot ilman näkymää katkaisevia tukirakenteita. CLT – elementit ovat myös painumattomia. Materiaali on eristävä ja rakenteellisesti erittäin paloturvallinen.

Todistetusti positiivinen vaikutus terveyteen ja elämänlaatuun

Käyttämällä talossa hengittäviä ja kosteutta sitovia materiaaleja, jotka teknisesti myös toimivat yhdessä, sisäilman laatu on hyvä ja tasainen. On olemassa myös tutkimustietoa siitä, että puumateriaalit saavat aikaan stressitasojen alenemista ihmisessä.  Vanha perimätietokin kertoo, puun sisällä on hyvä asua. Sinne se lintukin pesänsä tekee.

Ja joka terveessä puutalossa on asunut, tietää että puutalon tunnelman kokee kaikilla aisteilla.

CLT materiaalina on luonnostaan hengittävä. CLT tasaa sisäilman laatua ja näin ollen vaikuttaa osaltaan paremman sisäilman saavuttamiseksi.
Hymykodit räätälöidyssä rakenteessa ei käytetä muovia, eikä tarvita erillisiä höyrynsulkuja. CLT on myös rakennusprojektin kannalta järkevä materiaali, sillä nykyaikaiset tuotantomenetelmät tukevat puun käsittelyä siten, että puuelementti on tasalaatuinen, siis paranneltu versio omasta luontaisesta koostumuksestaan. CLT-massiivipuusta tarkasti suunnitellut elementit toimitetaan suoraan tontille, jonka jälkeen talon rungon ja vesikaton pystytys tapahtuu vain päivissä. Rakentamisen aikaiset kosteusvauriot voidaan näin minimoida.

 

Omakotitalon rakentaminen CLT-elementeistä
Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Miten CLT-massiivipuulevy tehdään?

CLT työstetään valmiiseen muotoonsa tuotantotiloissa, puhtaassa ja kuivassa ilman riskiä kosteusvaurioista. CLT-levyt leikataan ja työstetään millintarkasti haluttuun muotoon tietokoneohjauksella. Valmiiseen levyyn tehdään suunnitelmien mukaiset työstöt esim. ikkuna-aukot ja tekniikan vaatimat läpiviennit jo tehdastiloissa. Levyt voidaan myös pintakäsitellä valmiiksi. Suurelementit toimitetaan työmaalle erikoiskuljetuksena.

Miten CLT-talo rakennetaan elementeistä?

Hymykodit rakennustyömaalla elementit kootaan talon rungoksi ja vesikatto asennetaan, jolloin rakenteet pysyvät kuivina. Tämän jälkeen sisätyöt voivat alkaa. Puun käyttäytyminen materiaalina on toisentyyppistä kuin esimerkiksi kipsilevyn, betonin tai teräksen: ammattilainen tietää ja tunnistaa kunkin materiaalin vaatimat työskentelyolosuhteet. Näin myös sisätyöt ja viimeistely sujuvat laadukkaasti.

CLT-puutalossa on raikas sisäilma
CLT-levyn työstö

Miksi CLT on loistava materiaali ja rakennustekniikka?

  1. CLT on rakenteeltaan vahvaa, jämäkkää ja kestävää ristiinliimauksensa ansiosta ja toimii itsessään runkorakenteena. Rakenteisiin ei tarvita erikseen erilaisia tukimateriaaleja, kuten esimerkiksi betoniraudoituksia kivitalorakentamisessa. CLT:tä voidaan käyttää myös sisäkattorakenteena ja väliseinien rakenteena.
  2. Helpot kiinntykset: Hyllyjen, kalusteiden, taulujen ja koukkujen kiinnittäminen on suorastaan luxusta verrattuna kipsilevy- ja kiviseiniin – ei enää pelkoa tippuvista tauluista tai halkeavista seinistä!
  3. Yksilöinnin ja käyttömahdollisuuksien monipuolisuus on lähes rajaton: osaava puurakennesuunnittelu luo mahdollisuuksia toteuttaa CLT:stä erilaisia muotoja, ulkonemia, syvennyksiä, portaita, kaiteita.
  4. Helppoa huoltoa: Puinen pinta on helposti uudelleenkäsiteltävissä tai paikattavissa: hio, paikkaa ja pintakäsittele.

CLT:n tuotantotekniikan hienous on se, että se pakottaa suunnittelemaan rakennuksen yhä tarkemmalla tasolla yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa – Suunnittelun osuus on kriittinen: esimerkiksi jokainen yksityiskohta sähköistä sisustuksellisiin aukkoihin suunnitellaan etukäteen. Kun elementit saapuvat tontille, tekniikan vaatimat läpiviennit on työstetty valmiiksi ja pinnat ovat loppusilausta varten valmiit.” Tarkalla suunnittelulla heti projektin alkuvaiheessa varmistetaan koko rakentamisen prosessin sujuvuus ja lopputuloksena on laatua.”   

Heli Hämeenniemi, toimitusjohtaja, suunnittelija, Hymykodit Oy

Tutustu CLT:hen materiaalina

Kuivattua puulautaa

Kuivattua lautaa

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo
Puulevyen käsittelyä

Valmis CLT-levy

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo
Läpivientien tekoa

Läpiviennit työstettynä valmiiksi

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

CLT elementtirakentamista YouTubessa

Hymykodit suunnitellaan ja toteutetaan CLT:n erityislaatuisuutta hyödyntäen

Vahva, kestävä

CLT:n rakenne koostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista. Rakenne on näin vahva, tiivis, mutta silti kevyempi kuin tiili tai betoni. Ristiinliimattu rakenne luo painumattoman rakenteen, joka mahdollistaa julkisivun ulkonemat ja laajat aukotukset ilman pystytukia. CLT-rakennus on nykyajan hirsitalo, moderni ja mukautuva, nopeasti ja vaivattomasti toteutettava. 

Hengittävämpi, ei muovia

Perinteiset puurankatalot, rungot ja eristeet on suojattava muovilla, joka eristää ja estää hengittävyyttä, luoden mahdollisesti kerääntyvän kosteuden myötä riskejä sisäilman laatuun. Hymykodit rakennetaan CLT:stä, joka toimii luonnonmukaisena höyrynsulkuna.

Muovia ei tarvitse käyttää.

Terveellisempi, ekologisempi

Hymykodeissa sisäilma on miellyttävää, helppoa hengittää.
Puu luo rauhallisen, akustisesti ihanan ja pehmeän tunnelman. Täyspuusta rakennetun kodin luonnonmukainen ilmoittuminen tekee siitä puhuttelevan, ainutlaatuisen ympäristön olla ja elää. Puumateriaali sisätiloissa tutkitusti rentouttaa ja rauhoittaa.

Nopea pystyttää, muuttovalmis

Suuret CLT-elementit valmistetaan tehdastiloissa, toimitetaan tontille ja itse talon pystytys tapahtuu jopa päivissä. Tämän takia talo ei altistu sääilmiöille ja kosteudelle. Sisätyöt voidaan aloittaa heti, kuivatukseen ei tarvitse varata aikaa eivätkä syksyn sateetkaan häiritse terveellistä rakentamista.

CLT-Hymykoti omalle tontillesi?

Toimitamme Hymykodin mielellämme Sinullekin. Hymykodit designbuild-rakennuskonsepti takaa sinulle erilaisen kokemuksen rakentamisesta.
Se on helpompi ja vaivattomampi matka uuteen omaan kotiin. 

Ja kun sanomme sen olevan muuttovalmis, tarkoitamme sitä. Ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä suunnittelu. Rakennetaan uniikki koti tai loma-asunto CLT-menetelmällä. Koti, joka on onni omistaa ja jossa on onni asua.

Hymykodit Oy

 

Laskutustiedot:
Otamme vastaan verkkolaskut:
Verkkolaskuosoite: 003727962496
Operaattori: Maventa (003721291126)
Välittäjätunnus pankkiverkosta
lähetettäessä: DABAFIHH*

Myynti:

Heli Hämeenniemi
+358 40 678 9199
heli@hymykodit.fi

Ota yhteyttä

3 + 10 =

Hymykodit Oy on Yrittäjät-järjestön jäsen
Hymykodit Oy on luotettava kumppani

Pin It on Pinterest