Cross Laminated Timber (CLT) on uudenajan puurakentamista

Miltä kuulostaisi, jos saisit terveellisen ja hengittävän kodin ilman työmaalla tapahtuvia muutoksia ja veivaamista? Ristiinliimatun massiivipuun CLT:n ja sen vaatiman rakennustekniikan avulla se on mahdollista.

Cross Laminated Timber (CLT) mahdollistaa terveellisen, ekologisen ja hengittävän kodin – puusta ristiinliimattu materiaali ei vaadi esimerkiksi muovia osana rakentamista. Rakennusteknisesti CLT on vahva ja jämäkkä, tasalaatuinen materiaali, joka ei erillisiä tukimateriaaleja kaipaa. Ristiinliimatun massivipuun ominaisuudet tuovat mahdollisuuksia tehostaa myös rakennusprojektia: materiaalin valmistus pakottaa muuttamaan rakentamisen painopisteen suunnitteluun – tämä tarkoittaa helpompaa raksa-aikaa sinulle!

”CLT on Suomessa verrattaen uusi rakennusmateriaali ja tekniikka, vaikka se on muualla maailmassa jo hyvinkin yleinen vaihtoehto kivitaloille ja perinteiselle puurakentamiselle tai sekarunkoiselle talolle, jossa sisäilmaongelmia on harmittavan paljon. Meille suomalaisille kotimainen puu on tärkeä elementti asumisessa ja näen, että CLT-rakentamisessa on oikeastaan kyse parannellusta uudenajan puurakentamisesta, joka myös muuttaa rakentamisen kulttuuria.”

 

Heli Hämeenniemi, toimitusjohtaja, Hymykodit Oy

Mitä on CLT – Cross Laminated Timber?

CLT- massiivipuulevy on ristiinliimattua puuta, yleensä mäntyä tai kuusta. Näkyvän pinnan puulaji voi olla  myös valittavissa. Vahvuudeltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan CLT haastaa betonin, teräksen ja kiven. CLT levy kootaan liimaamalla formaldehydivapaalla liimalla yhteen sahatavarakerroksia. Kerroksia on yleensä 3-10. Liimaamisen jälkeen levyt siirtyvät puristukseen. Suomessa asuntorakentamisessa yleensä käytetyn CLT-levyn koko on korkeutta 3,2 metriä ja pituus 12 metriä. Elementtien paksuus vaihtelee 4 millin ja 60 senttimetrin välillä. Hymykodit käyttävät rakennuksissaan kotimaista puuta, yhteistyössä Puurakentajat Oy sekä Crosslam.

Ekologinen ja ympäristöystävällinen materiaali

CLT:n valmistuksessa hukkapuun osuus on pieni. Rakentamisvaiheessa syntyy pieniä määriä puujäämää, joka voidaan kierrättää tai hyödyntää polttamalla. CLT:n hiilijalanjälki on siis pieni.

Rakennusteknisesti monipuolinen

CLT on rakenteeltan stabiili ja kantava . Sillä on puun erinomaiset lämpöön liittyvät ja kosteutta tasaavat ominaisuudet. CLT – elementit ovat painumattomia, toisin kuin esimerkiksi hirsirakenteet. Materiaali on eristävä ja rakenteellisesti erittäin paloturvallinen.

Todistetusti positiiviset terveys- ja elämänlaatuvaikutukset

Käyttämällä talossa hengittäviä ja kosteutta sitovia materiaaleja, sisäilma pysyy hyvänä, eikä kosteus- ja homeongelmia ole.

”CLT materiaalina hengittää paremmin kuin mikään muu. Tämän ansiosta sisäilmaongelmat ja kosteusongelmat minimoituvat. Hymykodit räätälöidyssä rakenteessa ei käytetä muovia, eikä tarvita erillisiä höyrysulkuja. CLT on myös rakennusprojektin kannalta järkevä materiaali, sillä nykyaikaiset tuotantomenetelmät tukevat puun käsittelyä siten, että puuelementti on tasalaatuinen, siis paranneltu versio omasta luontaisesta koostumuksestaan. CLT-massiivipuusta tarkasti suunnitellut elementit toimitetaan suoraan tontille, jonka jälkeen talon pystytys tapahtuu vain päivissä. Rakennuksen aikaiset kosteusvauriot voidaan näin minimoida.”

Miika Voutilainen, rakennuspäällikkö, Hymykodit Oy

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Miten CLT-massiivipuulevy tehdään?

CLT työstetään valmiiseen muotoonsa tuotantotiloissa, puhtaassa ja kuivassa ilman riskiä kosteusvaurioista. CLT-levyt leikataan ja työstetään millintarkasti haluttuun muotoon tietokoneohjauksella. Valmiiseen levyyn tehdään suunnitelmien mukaiset työstöt esim. ikkuna-aukot ja tekniikan vaatimat läpiviennit jo tehdastiloissa. Levyt voidaan myös pintakäsitellä valmiiksi. Suurelementit toimitetaan työmaalle erikoiskuljetuksena.

Miten CLT-talo rakennetaan elementeistä?

Rakennustyömaalla elementit kootaan talon rungoksi ja vesikatto asennetaan, jolloin rakenteet pysyvät kuivina. Tämän jälkeen sisätyöt voivat alkaa. Puun käyttäytyminen materiaalina on toisentyyppistä kuin esimerkiksi kipsilevyn, betonin tai teräksen: ammattilainen tietää ja tunnistaa kunkin materiaalin vaatimat työskentelyolosuhteet. Näin myös sisätyöt ja viimeistely sujuvat laadukkaasti.

Miksi CLT on loistava materiaali ja rakennustekniikka?

  1. CLT on rakenteeltaan vahvaa, jämäkkää ja kestävää ristiinliimauksensa ansiosta ja toimii itsessään runkorakenteena. Rakenteisiin ei tarvita erikseen erilaisia tukimateriaaleja, kuten esimerkiksi betoniraudoituksia kivitalorakentamisessa. CLT:tä voidaan käyttää myös sisäkattorakenteena ja välisenien rakenteena.
  2. Helpot kiinntykset: Hyllyjen, kalusteiden, taulujen ja koukkujen kiinnittäminen on suorastaan luxusta verrattuna kipsilevy- ja kiviseiniin – ei enää pelkoa tippuvista tauluista tai halkeavista seinistä!
  3. Yksilöinnin ja käyttömahdollisuuksien monipuolisuus on lähes rajaton: osaava puurakennesuunnittelu luo mahdollisuuksia toteuttaa CLT:stä erilaisia muotoja, ulkonemia, syvennyksiä, portaita, kaiteita.
  4. Helppoa huoltoa: Puinen pinta on helposti uudelleenkäsiteltävissä tai paikattavissa: hio, paikkaa ja pintakäsittele.

 

”CLT:n tuotantotekniikan hienous on se, että se pakottaa suunnittelemaan rakennuksen yhä tarkemmalla tasolla yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa – perinteinen ”sähläys työmaalla” siirtyy varhaisessa vaiheessa työpöydälle, jossa kaikki ongelmat ratkotaan ja raksalla keskitytään tekemään. Suunnittelun osuus on kriittinen: esimerkiksi jokainen yksityiskohta sähköistä sisustuksellisiin aukkoihin suunnitellaan etukäteen. Kun elementit saapuvat tontille, ne ovat valmiina ja pinnat ovat loppusilausta varten valmiit.”   

Miika Voutilainen, rakennuspäällikkö, Hymykodit Oy

Tutustu CLT:hen materiaalina

Kuivattua puulautaa

Kuivattua lautaa

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Valmis CLT-levy

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Läpiviennit työstettynä valmiiksi

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

CLT elementtirakentamista YouTubessa

Katso Youtubessa

Hymykodit suunnitellaan ja toteutetaan CLT:n erityislaatuisuutta hyödyntäen

Vahva, kestävä

CLT:n rakenne koostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista. Rakenne on näin vahva, tiivis, mutta silti kevyempi kuin tiili tai betoni. Ristiinliimattu rakenne luo painumattoman rakenteen, joka mahdollistaa julkisivun ulkonemat ja laajat aukotukset ilman pystytukia.

Hengittävämpi, ei muovia

Perinteiset puurankatalot, rungot ja eristeet on suojattava muovilla, joka eristää ja estää hengittävyyttä, aiheuttaen usein kerääntyvän kosteuden myötä ongelmia sisäilman laatuun. Hymykodit rakennetaan CLT:stä, joka tomii luonnonmukaisena höyrynsulkuna.

Muovia ei tarvitse käyttää.

Terveellisempi, ekologisempi

Hymykodeissa sisäilma on miellyttävää, helppoa hengittää.
Puu luo rauhallisen, akustisesti ihanan ja pehmeän tunnelman. Täyspuusta rakennetun kodin luonnonmukainen ilmoittuminen tekee siitä puhuttelevan, ainutlaatuisen ympäristön olla ja elää. Puumateriaali sisätiloissa tutkitusti rentouttaa ja rauhoittaa.

Nopea pystyttää, muuttovalmis

Suuret CLT-elementit valmistetaan tehdastiloissa, toimitetaan tontille ja itse talon pystytys tapahtuu jopa päivissä. Tämän takia talo ei altistu sääilmiöille ja kosteudelle. Sisätyöt voidaan aloittaa heti, kuivatukseen ei tarvitse varata aikaa eivätkä syksyn sateet häiritse terveellistä rakentamista.

Hymykodit ovat oikeasti terveellisiä muuttovalmiita koteja.

Hymykoti omalle tontillesi?

Toimitamme Hymykodin mielellämme Sinullekin. Hymykodit-rakennuskonsepti takaa sinulle erilaisen kokemuksen rakentamisesta. Se on helpompi ja vaivattomampi matka uuteen omaan kotiin. Valitse siis muuttovalmis Hymykoti.

Ja kun sanomme sen olevan muuttovalmis, tarkoitamme sitä. Ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä suunnittelu. Rakennetaan uniikki koti CLT-menetelmällä. Koti, joka on onni omistaa ja jossa on onni asua.

Hymykodit Oy

Pirkkalaistie 1
37100 Nokia

 

Myynti:

Heli Hämeenniemi
+358 40 678 9199
heli@hymykodit.fi

Ota yhteyttä

4 + 1 =

Pin It on Pinterest