Mitä on CLT – Cross Laminated Timber?

CLT- massiivipuulevy on ristiinliimattua puuta, yleensä mäntyä tai kuusta. Näkyvän pinnan puulaji voi olla myös valittavissa. Vahvuudeltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan CLT haastaa betonin, teräksen ja kiven. CLT levy kootaan liimaamalla yhteen sahatavarakerroksia. Kerroksia on yleensä 3-10. Liimaamisen jälkeen levyt siirtyvät puristukseen. CLT-levyn koko Suomessa on korkeutta 3,5 metriä  ja pituutta  jopa 16 metriä. Elementtien paksuus vaihtelee 4 millin ja 60 senttimetrin välillä.

Nykyajan tuotantomenetelmät ja rakennustekniikka mahdollistavat aidon materiaalin, puun käsittelyn niin, että valmis puuelementti on tasalaatuinen.

Koko prosessi tapahtuu tuotantotiloissa, puhtaassa ja kuivassa.
CLT-levyt leikataan ja työstetään millintarkasti haluttuun muotoon tietokoneohjauksella. Valmiiseen levyyn tehdään suunnitelmien mukaiset työstöt esim. ikkuna-aukot ja tekniikan vaatimat läpiviennit jo tehdastiloissa. Levyt voidaan myös pintakäsitellä valmiiksi. Suurelementit toimitetaan työmaalle erikoiskuljetuksena.

Rakennustyömaalla elementit kootaan talon rungoksi ja vesikatto asennetaan, jolloin rakenteet pysyvät kuivina. Tämän jälkeen sisätyöt voivat alkaa. Puun käyttäytyminen materiaalina on toisentyyppistä kuin esimerkiksi kipsilevyn tai betonin. Ammattilainen tietää ja tunnistaa kunkin materiaalin vaatimat työskentelyolosuhteet. Näin myös sisätyöt ja  viimeistely sujuvat laadukkaasti.

Miksi CLT on niin loistava materiaali ja rakennusmenetelmä?

CLT-materiaalin ominaisuuksia

E

puun erinomaiset lämpöön liittyvät ja kosteutta tasaavat ominaisuudet

E

rakenteellinen kantavuus ja stabiilius

E

ympäristöystävällinen

E

negatiivinen hiilijalanjälki

E

todistetusti positiiviset terveys- ja elämänlaatuvaikutukset

E

täysin kierrätettävä materiaali

E

CLT - elementit ovat painumattomia

E

eristävä ja rakenteellisesti erittäin paloturvallinen

E

ekologinen: valmistuksessa hukkapuun osuus on pieni. Rakentamisvaiheessa syntyy pieniä määriä puujäämää, joka voidaan kierrättää tai hyödyntää polttamalla. Käyttämällä talossa hengittäviä ja kosteutta sitovia materiaaleja, sisäilma pysyy hyvänä, eikä kosteus- ja homeongelmia ole.

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

CLT-rakennustekniikka

E

yksilöinnin ja käyttömahdollisuuksien monipuolisuus

E

mahdollinen myös sisäkattorakenteena

E

mikäli CLT-levy on myös väliseinien rakenteena, on mm. hyllyjen, kalusteiden, taulujen ja koukkujen kiinnittäminen suorastaan luxusta verrattuna kipsilevy- ja kiviseiniin.

E

osaava puurakennesuunnittelu luo mahdollisuuksia toteuttaa CLT:stä erilaisia muotoja, ulkonemia , syvennyksiä, portaita, kaiteita

E

helposti uudelleenkäsiteltävissä tai paikattavissa: hio, paikkaa ja pintakäsittele

CLT kuvia

Kuivattua puulautaa

Kuivattua lautaa

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Valmis CLT-levy

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

Läpiviennit työstettynä valmiiksi

Kuva: Hannu-Pekka Heikkilä, CrossLam Kuhmo

CLT elementtirakentamista YouTubessa

Katso Youtubessa

Ylivoimainen rakennustekniikka

Vahva, kestävä

CLT:n rakenne koostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista. Rakenne on näin vahva, tiivis, mutta silti kevyempi kuin tiili tai betoni. Ristiinliimattu rakenne luo painumattoman rakenteen, joka mahdollistaa julkisivun ulkonemat ja laajat aukotukset ilman pystytukia.

Hengittävämpi, ei muovia

Perinteiset puurankatalot, rungot ja eristeet on suojattava muovilla, joka eristää ja estää hengittävyyttä, aiheuttaen usein kerääntyvän kosteuden myötä ongelmia sisäilman laatuun. Hymykodit rakennetaan CLT:stä, joka tomii luonnonmukaisena höyrynsulkuna.

Muovia ei tarvitse käyttää.

Terveellisempi, ekologisempi

Hymykodeissa sisäilma on miellyttävää, helppoa hengittää.
Puu luo rauhallisen, akustisesti ihanan ja pehmeän tunnelman. Täyspuusta rakennetun kodin luonnonmukainen ilmoittuminen tekee siitä puhuttelevan, ainutlaatuisen ympäristön olla ja elää. Puumateriaali sisätiloissa tutkitusti rentouttaa ja rauhoittaa.

Nopea pystyttää, muuttovalmis

Suuret CLT-elementit valmistetaan tehdastiloissa, toimitetaan tontille ja itse talon pystytys tapahtuu jopa päivissä. Tämän takia talo ei altistu sääilmiöille ja kosteudelle. Sisätyöt voidaan aloittaa heti, kuivatukseen ei tarvitse varata aikaa eivätkä syksyn sateet häiritse terveellistä rakentamista.

Hymykodit ovat oikeasti terveellisiä muuttovalmiita koteja.

Hymykoti omalle tontillesi?

Toimitamme Hymykodin mielellämme Sinullekin. Hymykodit-rakennuskonsepti takaa sinulle erilaisen kokemuksen rakentamisesta. Se on helpompi ja vaivattomampi matka uuteen omaan kotiin. Valitse siis muuttovalmis Hymykoti.

Ja kun sanomme sen olevan muuttovalmis, tarkoitamme sitä. Ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä suunnittelu. Rakennetaan uniikki koti CLT-menetelmällä. Koti, joka on onni omistaa ja jossa on onni asua.

Hymykodit Oy

Sairaalankatu 5-7
33100 Tampere

 

Myynti:

Heli Hämeenniemi
+358 40 678 9199
heli@hymykodit.fi

Ota yhteyttä

6 + 11 =

Pin It on Pinterest