Rakentamisen aikana tehdyt virheet eivät ainoastaan pidennä rakennusprojekteja, vaan pahimmillaan aiheuttavat myös harmittavia terveysvaikutuksia asukkailleen. Kunnolla tehdyn suunnittelun avulla nämä virheet voidaan kuitenkin minimoida – ja lopputuloksena on terve koti, jossa on onni asua ja hengittää. Olen rakentanut oikeastaan koko ikäni, rakentaminen on kulkenut ammattina sukupolvesta toiseen suvussani. Korjausrakentamista tein useat vuodet yrittäjänä – jossa valitettavasti olen päässyt näkemään miten suuriin ongelmiin virheellinen suunnittelu ja toteutus voi johtaa. Ne voivat heijastua jopa välittömästi asukkaiden terveyteen. Sisäilmaongelmat ovat hyvin yleisiä ja usein ne on aiheutettu jo virheellisellä suunnittelulla. Nykyisin onneksi riskirakenteet tunnistetaan yhä tarkemmin. Itse näen, että rakentamisen aikainen kosteudenhallinta ja sen suunnittelu on yksi tärkeimmistä asioista, se on osa ammattimaista rakentamista. Listasin kolme yleisintä asiaa, joilla voidaan vaikuttaa rakennusajan kosteudenhallintaan ja hallita sisäilman puhtauteen vaikuttavia tekijöitä.

Varmista hyvä sisäilma jo rakennusaikana

1. Kosteudenhallintaan pitää kiinnittää huomiota alusta alkaen

On harmittavan yleistä, että talon runko päästetään kastumaan rakennusaikana. On sääli nähdä, miten uusilla asuinalueilla rakenteilla oleviin taloihin kirjaimellisesti sataa ovista ja ikkunoista sisään. Onko ihmekään, että kosteusvaurioita syntyy, kun kosteudenhallinta rakennusaikana on ollut niin puutteellista alusta alkaen? Tämä voi vaurioittaa runkoa pysyvästi ja aiheuttaa sisäilmaongelmia rakentamisen aikana tai rakennuksen valmistuttua. Virheet suunnittelussa tai rakentamisen aikana tulevat joskus ilmi vasta vuosien päästä. Miten tämän ongelman voi ratkaista?

Itse uskon vakaasti suunnittelun tärkeyteen: rakennamme Hymykodit CLT-massiivipuusta, joka vaatii materiaalina valtavan paljon ennakkosuunnittelua ja asiansa osaavaa suunnittelua, mutta tuo paljon hyvää myös kosteudenhallintaan. CLT- rakentamisessa hyvä puurakentamisen suunnittelu ei riitä, vaan täytyy olla osaamista CLT-rakenteesta sekä suunnittelun täytyy pyrkiä virheettömyyteen. Tarkan suunnittelun hyöty konkretisoituu, kun niiden mukaan työstetyt elementit toimitetaan tontille ja talon pystytys tapahtuu vain päivissä. Hymykodit rakenuusmenetelmässä vesikate asennetaan seinäelementtien asennuksen yhteydessä, jonka jälkeen myös  ulkoseinien tarvittavat runkotyöt sääsuojaan saamiseksi käynnistyvät.  Tällä rakentamistapamenettelyllä rakennusaikainen riski kosteusvaurioille voidaan minimoida. Pidetään siis huoli siitä, että kuivat rakenteet pysyvät kuivina.

2. Eristeet tulee asentaa säältä suojattuna

Toinen vakava ongelma on, että eristeet päästetään kastumaan. Eristeet tulisi asentaa kuivina kuivaan rakenteeseen ja asentaminen tulee tehdä säänsuojassa. Rakennustapamenettelyn arviointi ja suunnittelu etukäteen on ratkaiseva tekijä onnistumisen kannalta.  Hymykodit rakennustapa on toteuttaa ulkoseinän lämmöneristys edellämainituilla ehdoilla. Ulkoseinän eristäminen voidaan tehdä valmiiksi tehdastiloissa tai työmaalla koteloonpuhalluksena. Molemmilla toteutustavoilla ulkoseinän eriste saadaan säänsuojaan heti – ja jälleen kosteusongelmien syntyminen minimoidaan.

3. Lattiavalubetonin kosteudenhallinnalla on myös suuri rooli

On tärkeää muistaa, että myös lattiavalujen betonilaatta kuivuessaan luovuttaa kosteutta sisäilmaan rakennusaikana. Kriittinen hetki rakentamisen kosteudenhallinnassa on välittömästi betonivalun jälkeen syntyvä valtava kosteusrasite.  Koneellisella kosteudenhallinnalla seurataan ilman kosteutta betonilaatan lujuuden kehittyessä. Rakennuskuivaimet estävät sisäilman kosteuden nousemisen liian korkeaksi, estäen mahdolliset liiallisen kosteuden aiheuttamat näkyvät tai piiloon jäävät vauriot. Tähän vuodenaika ja valittu rakentamistapamenettely tuo isoja eroja. Parhaimmillaan lattiavalu voidaan toteuttaa viileän kauniissa Suomen kesäsäässä ja luonto hoitaa kaiken koneellisen kuivauksen työt.

Hyvin tehty suunnittelu ja toteutus mahdollistaa terveellisen sisäilman

Miksi näihin ongelmiin törmää liian usein? Mielestäni tekijöitä on useita. Ne liittyvät mm. tuotantotekniikkaan sekä viime tipassa tehtyjen muutoksien aiheuttamiin aikatauluongelmiin, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen niiden aiheuttamien viivästysten vuoksi. Väitän, että hyvällä ja jämptillä suunnittelulla päästään tilanteeseen, jossa rakennus suojataan ajoissa ja kosteudenhallinta on suunnitelmallista ja hallittua. Kun rakentamisen ratkaisut tehdään valmiiksi suunnittelupöydällä, varsinaisen rakennustyön aikana muutoksia ei tarvita. Siksi olemme valinneet CLT:n materiaaliksemme talonrakennukseen: materiaali vaatii tarkan suunnittelun etukäteen työstötapansa vuoksi – ja materiaalina se mahdollistaa yksinkertaisen, toimivan rakenteen kotimaisista raaka-aineista.

Terve koti on ilo rakentaa ja onni asua.

Terve sisäilma syntyy ennen kaikkea kokonaisvaltaisesta, huolellisesti suunnitellusta, hyvin toteutetusta rakennusprojektista sekä luonnonmukaisista materiaaleista. Tällainen rakennusprojekti on ilo rakentaa kaikkien kannalta. Terveessä talossa on onni asua. Kirjoittaja on CLT-taloja rakentavan Hymykotien rakennuspäällikkö Miika Voutilainen, joka on  terveellisen rakentamisen tekijä. 

Miikka Voutilainen, Hymykotien rakennuspäällikkö

 

 

Piditkö kirjoituksesta? Tutustu myös:

Mitä on CLT?

Haluatko tietää lisää?

Uutiset: Sotkan CLT-talot valmiit

Uutiset: Sotkan CLT-talot valmiit

Nyt voin ilolla kertoa että Sotka 100 CLT mallitalot ovat valmistuneet, tervetuloa tutustumaan  Ensimmäisenä valmistuneen talon sisäpuolen sisustus toteutettiin Royal-sisustusteeman mukaan. Lopputuloksesta olemme todella ylpeitä. Rakentamisen aika on ollut...

Pin It on Pinterest