Nyt voin ilolla kertoa että Sotka 100 CLT mallitalot ovat valmistuneet, tervetuloa tutustumaan 

Ensimmäisenä valmistuneen talon sisäpuolen sisustus toteutettiin Royal-sisustusteeman mukaan. Lopputuloksesta olemme todella ylpeitä. Rakentamisen aika on ollut mielenkiintoista, ajoittain raskastakin mutta innostavaa. Ja uusia ideoita CLT-talojen suunnitteluun ja rakentamisen prosessiin on syntynyt niin paljon,  etten tiedä mitä niillä kaikilla tehdä:)

Rakentamisen aikana oma CLT-rakentamiseen erikoistuva tiimimme vahvistui sekä yhteistyökumppaniverkosto laajentui ja kehittyi. Tästä on hauska  jatkaa viemällä puurakentamisen riemua ympäri Suomen maan :). Missionamme edelleen halu toteuttaa laadukasta, viimeisteltyä rakentamista puusta sekä samalla omalta osaltamme tehdä tekoja ympäristön hyväksi. Puutalohan on pysyvä hiilinielu, sen lisäksi rakentamisen kokonaisprosessin aikana syntyvä hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi, tästä onkin jo useampia tutkimuksia, esim. VTT:n vertailututkimus, jossa  tiivistettynä todetaan: puukerrostalon hiilijalanjälki on noin 75 prosenttia pienempi vastaavanlaiseen betonikerrostaloon nähden. Puu on uusiutuva luonnonmateriaali, joka toimii hiilidioksidivarastona. (linkki tutkimukseen alla).

Toinen Sotka 100 talo valmistuu näinä päivinä, puettuna ja viimeisteltynä  eloa ja iloa hehkuvaan Riemu sisustukseen. Nämä kodit ovat myynnissä, mutta ennen kauppaa ja uusien asukkaiden sisäänmuuttoa haluamme esitellä nämä CLT-rakentamisen mallitalot kaikille CLT-rakentamisesta kiinnostuneille. Seuraa ilmoitteluamme Facebookissa ja tule esittelyihin ja  CLT-talopäivien tapahtumiin mukaan.

Miten Sotkan Hymy rakennusprojekti alkoikaan?

Ja missä ollaan nyt ?

Löysimme hienon tasamaatontin Nokian Sotkan kaupunginosasta, joka sijaitsee suositulla jo valmiiksi rakennetulla asuinalueella. Tonttiin kuuluu myös oma rantatontti Pyhäjärven Liukusrannasta. Naapurustossa on kauniita taloja, joten näkymät olivat kaikin puolin kunnossa. Tontista lohkottiin kolme tonttia, joilla on yhteensä kuusi rakennuspaikkaa. Maanrakennus- ja perustustyöt käynnistyivät marraskuussa 2017. Huhtikuussa pääsimme tontilla pystytysvaiheeseen, kun kahden talon valmiiksi varustellut CLT massiivilevyt saapuivat. Tässä linkki minuutin videoon pystytyksestä.  Näyttää vaivattomalta, mutta vaatii paljon työmaan hallinnalta,  tiimiltä luottamusta toisiinsa ja tarkkuutta toteutuksessa. Myös turvallisuustekijät on huomioitava tarkkaan. Talo oli pystyssä ja säältä suojassa reilussa päivässä, ovet ja ikkunat sekä katto paikallaan. Pystytyksen jälkeen siirryttiin sisätöihin ja julkisivun panelointiin sekä autokatoksen rakentamiseen. Alkusyksystä tehtiin myös pihanrakennustyöt eli kulkuväylien päällystäminen, nurmialueiden pohjat ja istutettiin havut ja perennat ja pensaat sekä suihkulähteet.

Rakennuspäällikkö Miika Voutilainen tontin raivaustöissä
Nokian Kaivolankadun Hymykodit aluepiirros
Nokian Kaivolankadun Hymykodit aluepiirros
Rakennuspäällikkö Miika Voutilainen tontin raivaustöissä

Ja missä ollaan nyt ?

Nyt ollaan marraskuussa ja kaksi sataneliöistä taloa, niitä yhdistävä autokatos, kaksi varastoa ja piha-alueet ja aidat ovat valmiiksi rakennettuna. Aikaa on kulunut seitsemän kuukautta siitä kun elementit tulivat tontille. Tämän rakennusprojektin aikana otimme käyttöön uusia toimintamalleja, uusia tuotteita ja kehitimme sähköisiä työvälineitä ja projektin seurantaa nimenomaan CLT-rakentamiseen. Eli samalla kun teimme, pohdimme miten asioita tehdään jatkossa vielä paremmin. Rakentamisen aikatauluun kehitystyön vaikutus on se, että vastaavankaltainen projekti toteutetaan seitsemän kuukauden sijasta viidessä kuukaudessa; tietenkin tällä samalla rakentamisen laadulla, josta olemme saaneet hämmästyneitä, ylistäviä kommentteja kaikilta taloilla vierailleilta. Kuvissa näet miltä talot näyttävät, mutta se tunnelma, sitä ei pysty sanoin ja kuvin  näin sähköisesti välittämään. Se pitää kokea.

Mitä seuraavaksi?

Meille on tullut paljon kyselyitä CLT:stä ja CLT-rakentamisesta sekä myös tiedusteluja säältä suojaan talotoimituksista tai täysin muuttovalmiista designbuild eli räätälöidyistä talotoimituksista. Niihin emme ole vielä kyenneet vastaamaan, niinkuin olimme suunnitelleet.
Seuraavaksi rakentaisimme ilolla tälle samaiselle Nokian Sotkan Hymy tontille Talo Sotka 120 tai isomman 153,5 neliöisen talon. Rakentaminen alkaa heti kun ostaja löytyy (kohteet ovat myynnissä). Näiden talojen pohjia voidaan vielä muokata toiveiden mukaiseksi.

Lisäksi suunnitteilla on lomarakentamisen aluehanke nyt vauhdikkaassa kasvuvaiheessa olevalle Itä-Rukalle Kuusamoon.  Arkkitehtisuunnittelusta vastaa tamperelainen Geometria Architecture Oy. Tästä todella huikeasta (kihelmöivästä, ei malttaisi odottaa:) lomarakennushankkeesta ja CLT -rakentamisesta yksityiskohtaisemmin jaan infoa blogeissa, videoklippeinä sekä tietenkin facebook ja Insta-kanavilla. Tule mukaan:)

Lähteet, linkit:

Mitä on CLT

VTT:n tutkimus löytyy kokonaisuudessaan täältä:
https://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2017/T297.pdf

Arkkitehtitoimisto Geometria Architecture Oy

Nokian Kaivolankadun Hymykodit - 3D-aluemallinnus, taiteilijan näkemys

 

Ensimmäiset CLT-Hymykodit ovat valmiit ja myynnissä Nokialla

 

Piditkö kirjoituksesta? Tutustu myös:

Mitä on CLT?

Haluatko tietää lisää?

Pin It on Pinterest